koning arrogant schaamte angst  

Leer ze snappen en overwinnen.

bang en zieligeenzaamheid
line decor
 
brief aan geinteresseerden
line decor
   
 

Nieuw ontwikkeld Schematherapiespel voor alle leeftijden, ook voor volwassenen!


 

bordspel

Bordspel

 

tovenaar

Vorige pagina

  De makers van het grote Spel van Buien en Valkuilen.

Marja Nijhoff-Huysse is klinisch psycholoog/psychotherapeut en werkzaam geweest op zeer veel vlakken binnen de psychologen- en therapeuten wereld, o.m. als hoofdopleider kinder- en jeugdgedragstherapie en –psychotherapie bij de RINO groep in Utrecht. Marja Nijhoff Huysse gebruikte haar grote ervaring van al die jaren bij het ontwikkelen van het grote Spel van Buien en Valkuilen.

Uschi M.A. Koster is als klinisch psycholoog op diverse fronten werkzaam geweest en heeft o.a. het spel "Rondje open kaart" en "de flipperkast" op de markt gebracht. Beide spellen zijn bedoeld voor therapeutische doeleinden. Op dit moment heeft Uschi Koster haar eigen praktijk in Lichtenvoorde. Samen met Marja Nijhoff-Huysse heeft ze Het Grote Spel van Buien en Valkuilen bedacht. 

Marieke J.E. Lambermont
 is beeldend kunstenaar en heeft samen met Vivian van Gerven diverse lespakketten en een serie emotieboekjes onder de serienaam "Pienter op pad met..." voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong op de markt gebracht. De emotieboekjes zijn ook te gebruiken in een therapeutische setting. Daarnaast heeft zij het picto-verjaardagsboek en het picto-kerstboek voor kinderen die doof/autistisch/verstandelijk beperkt zijn ontworpen en samen met Sebastiaan Hofstra de "respect vierdaagse" uitgebracht. 

Dit enthousiaste team heeft de krachten gebundeld om een nieuw therapeutisch spel op de markt te brengen: "Het grote Spel van Buien en Valkuilen. Leer ze snappen en overwinnen."  
Op dit moment is door Marja en Marieke het spel in een vorm gegoten en klaar, puur handwerk, en bestaat uit een groot spelbord, houten koffertje met modikaarten, boommodel, houten opzetstukken (heuvel), pionnen (familiefiguurtjes), handleiding voor de therapeut, spelregels en uitlegkaarten, spelattributen. Eerder stonden de maaksters op congresdagen met een prototype. Het spelbord in de vorm van een vloerkleed werd door Uschi bedacht voor de groep jeugdigen waarmee zij werkt; ze kunnen echt ‘lopen door het bos en over de paden naar de heuvel’ (het doel van de therapie).
De komende tijd zal Marja zich inspannen workshops te geven om het werken met het spel over te dragen aan alle therapeuten die het in eigen setting goed denken te kunnen gebruiken.

Ontwikkelingen tot nu toe:
Was het spel aanvankelijk bedoeld voor kinderen en jeugdigen, met een spannend spel, waarbij punten te verdienen zijn bij goede inzet bij opdrachten en de kinderset van 60 modikaarten, in de praktijk bleek dat volwassenen in therapie zeer profiteren van het visuele beeldende spelbord, het boommodel als casusconceptualisatie en hun set van 60 modikaarten, waarmee zij eigen relevante schema’s en modi kunnen uitzoeken en toelichten. De dialoog hierover is zeer waardevol en leidt snel tot zelfinzicht. De oorsprong van de eigen problematiek en wegen om daaruit te komen worden vlot duidelijk en het therapeutisch proces wordt heel concreet als stappen naar eigen doelstellingen zichtbaar. De set modikaarten werden geleidelijk meer aangepast op volwassenen: Marieke tekende volop verder.

Het spel is dus geschikt voor alle leeftijden en door Marja getest bij een 5-jarige als jongste en een 80- jarige cliënte, die evenals alle leeftijdsgroepen daartussen aangaven er veel steun aan te hebben. Ze zien tussen de sessies in hun geheugen het bord met hun eigen opstelling van modikaarten en stappen op weg naar het doel in het midden direct voor zich.
Ook bleek gaandeweg dat de werkzaamheid van beeldend, visueel materiaal zeker niet alleen in individuele therapie bevorderend werkt op het therapieproces. Ook met gezinnen, ouders en paren, en in kleine groepen is het spel heel goed in te zetten. Hier zijn de eerste positieve ervaringen mee opgedaan.

Op verzoek van een collega, die met vluchtelingen werkt is een derde set van 60 modikaarten samengesteld: ‘andere culturen, actueel vluchtelingen’. Zij zag ongekende mogelijkheden de taalbarrières te kunnen overbruggen. Marieke tekende dus verder.
Marja, Uschi en Marieke zijn enthousiast over mogelijke verdere werkvormen met diverse doelgroepen en willen u via deze site op de hoogte houden over hun bevindingen en vorderingen. Ze zien feedback vanuit de praktijk ermee graag tegemoet.

 

sociaal isolement